Bewust Wonen Weken Westerkwartier 

Duurzaam, veilig en prettig wonen

Veilig  en duurzaam wonen 

Je veilig voelen in je eigen huis. Dat is toch wel één van de belangrijkste voorwaarden om fijn te wonen. We moeten er toch niet aan denken dat door brand of inbraak dat gevoel van veiligheid onder druk komt te staan. Hieronder ziet u links naar de websites van de brandweer en politie. Daar kunt u veel informatie lezen over brand- en inbraakveiligheid. 

En wilt u weten hoe u geld kunt besparen op uw energierekening? Doe de test van het Nibud. Wie weet kunt u eenvoudig enkele tientjes per jaar besparen. 


Brand; wees je bewust van de risico's
Bij het voorkomen van brand kunt u als bewoner veel zelf doen. Brandende kaarsen zijn heel sfeervol; zeker tijdens de kerstdagen brengen ze veel gezelligheid. Maar let er wel op dat u voorkomt dat door die kaars gordijnen, kerststukjes of ander huisraad in brand vliegt. Een vergeten frituurpan in de keuken is nogal eens de oorzaak van keukenbrandjes en met vuur spelen heeft voor kinderen nog steeds een enorme aantrekkingskracht. U kunt er als bewoner zelf voor zorgen dat de gevolgen van een brand beperkt blijven. Zorg er bijvoorbeeld voor dat u rookmelders en een brandblusser en blusdeken in huis hebt en weet hoe u die moet gebruiken.

Op de website van de brandweer staan veel tips en filmpjes over (het voorkomen) van brand.  

Website brandweerVoorkom zoveel mogelijk de kans op inbraak
Het meemaken van een woninginbraak kan een grote impact hebben op uw gevoel van veiligheid. Er zijn mensen in uw huis geweest en die hebben aan uw spullen gezeten.  Behalve de zorg voor goed hang- en sluitwerk, kunt u zelf ook veel doen om de kans op insluipers te voorkomen. We weten dat in de zomerperiode, als veel mensen met vakantie zijn, het aantal inbraken toeneemt. En we kregen bericht van huurders in een appartementencomplex dat er insluipers actief waren die met een babbeltruc probeerden om het appartementencomplex binnen te komen.

Op de website van de politie staan veel tips en filmpjes om inbraak te voorkomen en informatie over veilig wonen.

Website politie