Bewust Wonen Weken Westerkwartier 

Duurzaam, veilig en prettig wonen

Mooi project: De dier- en speelweide in Opende.


Terwijl in de Dier- en Speelweide in Opende geiten, kippen in allerlei soorten en een pauw rustig rondscharrelen zijn de alpaca’s en één van hertjes wel erg nieuwsgierig. De andere herten blijven op grote afstand. De alpaca’s komen dichtbij maar willen niet geaaid worden, maar het kleine hertje wel. Wat bijzonder!

Martin Reuver is voorzitter van de Dier- en speelweide in Opende. “Dit hertje is nu 3 maanden oud en door mijn vrouw grootgebracht met de fles. Samen met Thijs, Rudie en Lubbe zit ik in het bestuur van de Dieren- en speelweide. Het is leuk om te doen! Maar het is wel een uitdaging om alles goed te onderhouden. Gelukkig hebben we donateurs. Ongeveer 1/3 van de inwoners van Opende is donateur. En we krijgen ook weleens een extra bijdrage. Dankzij de gemeente Westerkwartier kunnen we het hekwerk binnenkort vernieuwen. En via het leefbaarheidfonds van Wold & Waard kunnen we nieuwe zitbanken aanschaffen. 

Het oude hok moet nog wel vervangen worden door een nieuwe. Kijk dat andere hokje is nog wel goed, moet alleen even geschuurd en opnieuw in de carboleum”. Rudi en Thijs zijn druk aan het schuren. “We willen ook nog graag een ooievaarspaal met nest in de dierenweide plaatsen. Er zitten hier ooievaars in de buurt en het zou natuurlijk mooi zijn als ze ook hier komen nestelen. 

De speelweide is ook toe aan een nieuwe inrichting. De oude doelen zijn niks meer. Genoeg te doen voor ons als vrijwilligers. We hopen dat we nog een beetje hulp krijgen. In het voorjaar van volgend jaar zijn we hopelijk een heel eind! ”. 

En dan komt er een dame aanlopen. Ze gaat niet schuren, maar brengt dagelijks haar aardappelschillen naar de dieren. “Ik woon hier vlakbij en heb gisteren aardappelen en spruitjes gegeten en dan breng ik de schillen naar de dieren. Mooi plekje hier”.

De speel- en dierenweide bestaat ongeveer 20 jaar en is een ontmoetingsplaats voor Peenders, jong en oud. Maar ook inwoners van de buurdorpen komen graag naar de speel- en dierenweide. En zelfs scholen komen regelmatig een kijkje nemen. Het is dan ook echt een plek die bijdraagt aan de leefbaarheid.

Wilt u ook eens een kijkje nemen bij de speel- en dierenweide? Rij dan naar de Drachtsterweg in Opende, de weide ligt naast de Hetsmastraat/Jelsmastraat. Let op: voer de dieren alleen brood, wortelen, bloemkool (bladeren), broccoli, spruiten, aardappel (schillen), appels, sla, peren en witlof.