Bewust Wonen Weken Westerkwartier 

Duurzaam, veilig en prettig wonen

Van alle markten thuis

Erik Kijlstra weet van aanpakken. Hij werkte als timmerman en dakdekker toen een vriend hem tipte over de baan van wijkbeheerder bij Wierden en Borgen. “Dat leek hem echt iets voor mij.” Dat blijkt te kloppen. “De functie van wijkbeheerder is nieuw en afwisselend, en ik krijg alle ruimte om er zelf invulling aan te geven.” Sinds 1 augustus 2019, de dag waarop hij in dienst kwam, doet hij dat met veel enthousiasme.

In plaats van op een hoogwerker, begint Erik zijn dag nu achter de pc. “Dat was wel even wennen, ik ben een man van de praktijk. Maar om mijn dag goed te kunnen indelen, bekijk ik ’s ochtends eerst alle meldingen die binnenkomen via ons systeem. Dan bepaal ik mijn agenda. Ik werk in heel Groningen en probeer mijn rondje zo efficiënt mogelijk te maken.”

Erik gaat langs bij een huurder in Uithuizermeeden die een melding heeft gedaan van verzakte tegels. “Dat komt regelmatig voor”, vertelt Erik. Maar hij is van alle markten thuis: “Ik doe van alles, denk aan kleine klusjes in gerenoveerde huizen, problemen in de brandgang oplossen en achterstallig tuinonderhoud. Vaak geef ik bewoners tips, bijvoorbeeld voor de bestrijding van onkruid: schoonmaakazijn of met strooizout zijn daar prima middeltjes voor!”

Natuurlijk is er tijd voor een kop koffie met de bewoner. “Tijdens zulke gesprekken komen bewoners soms zelf met suggesties die ik vervolgens samen met hen aanpak. Zo hebben we laatst samen een brandgang verbreed. De bewoners maakten een plannetje en ik heb voor het zand en de tegels gezorgd.”

Samen met de bewoner bekijkt Erik de verzakking. “Waar mensen mij ook voor nodig hebben, ik probeer het snel en in overleg op te lossen.” Ook bij lichte overlast komt Erik in actie. Als een vuurkorf rookoverlast geeft, of als er een radio te hard staat. “Bij zo’n melding breng ik bewoners het liefst met elkaar in gesprek. Dat helpt meestal. Welke klussen ik op een dag ook doe, als ik iets voor anderen heb kunnen betekenen, rijd ik ’s avonds met plezier naar huis.”